BPW lid in de kijker: Anne De Wolf, Instituut voor bedrijfsjuristen

Posted · Add Comment

Photo Th.DAUWE-0312

In 2015 zal het Instituut voor bedrijfsjuristen zijn 15-jarig bestaan vieren. Anne De Wolf, die gedurende 20 jaar de juridische dienst bij BASF Belgium heeft vormgegeven, werd bij de oprichting gevraagd om de taak van Directeur-generaal waar te nemen en het Instituut te leiden en uit te bouwen. Zij stond voor een grote uitdaging. Er was immers nog geen structuur, nog geen administratie, onvoldoende financiering, nog geen netwerk enz…voorhanden.

Vandaag is het Instituut echter uitgegroeid tot de representatieve beroepsorganisatie voor de bedrijfsjuristen. Cijfermateriaal bewijst zonder meer dat het Instituut en het beroep van bedrijfsjurist hun positie binnen de wereld van de juridische beroepen stevig hebben verankerd: 1800 leden (en nog steeds groeiende), afkomstig uit meer dan 650 ondernemingen actief in alle sectoren, hebben de mogelijkheid om jaarlijks aan meer dan 80 uiteenlopende opleidingen en netwerkopportuniteiten deel te nemen. Vandaag is iets meer dan de helft van de leden een vrouw. Verwacht wordt dat de vervrouwelijking van het beroep zich nog zal doorzetten.

Het Instituut reikt de bedrijfsjurist verschillende tools aan zodat de kwaliteitsvolle uitoefening van het beroep gegarandeerd wordt: de beschermde titel die waarborgt dat éénieder die zich bedrijfsjurist noemt, gebonden is door een deontologische code, de vertrouwelijkheid van de adviezen die de bedrijfsjurist aan zijn werkgever geeft en de vorming die gemakkelijk toegankelijk en doelgericht is.

In de activiteiten en opleidingen wordt steeds ruimte ingebouwd voor netwerking, niet alleen voor bedrijfsjuristen onderling maar ook met de andere juridische beroepen (advocaten, notarissen, magistraten,…) wat maakt dat vandaag de complementariteit tussen deze beroepen algemeen aanvaard is. Een van de succesvolle netwerkactiviteiten is de jaarlijks terugkerende Legal Ladies Lunch waar prominente “Ladies” uit de juridische wereld de kans krijgen om hun ervaringen uit te wisselen. Dit jaar kregen de deelnemers aan de Legal Ladies lunch een inzicht in het carrièrepad van Michèle Coninsx, Voorzitter van Eurojust.

Anne De Wolf, BPW lid en op de foto in het midden met de fleurige sjaal, wijst nog op de groeiende juridisering van het ondernemen. Hierdoor wordt de bedrijfsjurist een onmisbare schakel voor de bedrijfsleiding en het is ook die evolutie van het beroep van bedrijfsjurist die de dagelijkse uitdaging vormt voor de verdere uitbouw van het Instituut.